Granita

Lato, słońce i 35 stopni w cieniu. Jedyne, o czym marzymy to odrobina cienia i coś do schłodzenia i orzeźwienia. Chcąc sprostać tym oczekiwaniom, przygotowaliśmy specjalną mieszankę do granity. Jest to wywodzący się z Sycylii, mrożony napój przygotowany na bazie wody. Swoją nazwę zawdzięcza on unikalnej konsystencji lodu, która przypomina nieco mokry piasek - włoski termin granire oznacza czynność formowania ziaren. Oryginalna, sycylijska granita tradycyjnie sporządzana jest z soku cytrynowego, z czasem jednak powstały najróżniejsze wariacje na jej temat – w naszej ofercie znalazły się mieszanki o smaku gumy balonowej, pomarańczy, wiśni, kiwi oraz truskawek.

Pierwotnie napój ten przyrządzany był wyłącznie z jednego, konkretnego rodzaju lodu, sprowadzanego ze zboczy góry Etna i pozyskiwanego przez wyspecjalizowanych robotników. Obecnie granitę przyrządza się w dedykowanych urządzeniach – granitorach. Prawidłowa proporcja to 1 kg mieszanki na 6 litrów wody. Przed wlaniem do maszyny bazę napoju należy starannie rozmieszać, aby mieć pewność, że wszystkie granulki w pełni się rozpuściły. Przygotowywanie deseru w granitorze trwa około 30 minut – chwila cierpliwości i można cieszyć się pełnym smaku orzeźwieniem.

Poza niekwestionowanymi walorami smakowymi, granita przyciąga również apetycznym wyglądem. Gotowy napój ma piękne, pastelowe kolory, które zachęcają do skosztowania. Napój idealnie sprawdzi się w upalne, letnie dni i będzie atrakcyjnym urozmaiceniem oferty w lodziarniach, restauracjach oraz kawiarniach.