Pasteryzatory

Jednym z najbardziej popularnych deserów, którymi wszyscy chłodzimy się w upalne dni są oczywiście lody. Uwielbiają je wszyscy - zarówno dzieci jak i dorośli. Znane są w wielu różnych odmianach i smakach. Nasza firma od wielu lat wspiera lodziarnie i punkty gastronomiczne w całej Polsce, zapewniając całe wyposażenie niezbędne do produkcji mrożonych deserów. W naszej ofercie znajdują się nie tylko urządzenia do produkcji masy lodowej, ale również do jej pasteryzacji.

W surowym mleku znajdują się liczne drobnoustroje, które mogą przyczyniać się do obniżenia jego jakości i powodować krótszy termin przydatności do spożycia. Proces pasteryzacji polega na szybkim podgrzaniu mleka do temperatury zawierającej się w przedziale 70-90 stopni, a następnie jego schłodzeniu. Taki zabieg pozwala na eliminację nawet 99% wszystkich bakterii, jednak najważniejsze składniki odżywcze, takie jak witaminy z gruby B oraz kwas foliowy nie ulegają zniszczeniu. Aby zwiększyć skuteczność pasteryzacji, mleko musi być przez cały czas mieszane - dzięki temu temperatura rozkłada się równomiernie i szkodliwe drobnoustroje nie są w stanie się namnażać.

Jak wszystkie nasze urządzenia, pasteryzatory również posiadają niezbędne certyfikaty i zgody na kontakt z żywnością (standard higieniczny HAACP). Dzięki dużej wydajności nasze maszyny sprawdzą się w każdym punkcie gastronomicznym i swoją funkcję będą bezawaryjnie pełnić przez długi czas.